Om knettergek van te worden

hertrouwen, erfenis, nalatenschap, afwikkelen nalatenschap

Hij is 71, weduwnaar en voor de tweede keer getrouwd. Met zijn drie zonen heeft Bart nauwelijks contact meer. 

Vanochtend kwam een van zijn zonen bij mij langs. Gespannen als een boog. Zonder een kopje koffie of thee te willen nuttigen, ging hij haastig zitten dat hij bijna van zijn stoel viel. Hij stond schaamteloos weer op en ging met zijn verhaal van start, alsof er niets is gebeurd.  

Ik ging rustig in mijn ergo dynamische stoel achteroverleunen, helemaal klaar om zijn verhaal aan te horen, vragen te stellen en advies te geven. Zoals ik dat altijd doe.

'Mijn Pa is heel snel na het overlijden van Ma een relatie begonnen. Nog geen half jaar was er voorbij. Hij kwam Tatjana bij de koffie corner van de Albert Heijn tegen. Daar zat hij, hopend dat iemand met hem een gesprek zou aanknopen. Ze kwam erbij aanschouwen; een vrouw van 38. Daar had hij uiteraard geen bezwaar tegen. 

Nou, sinds toen was hij niet meer voor reden vatbaar. Hij had het nooit meer over Ma, en Tatjana ging zijn mond niet uit. Tatjana dit en Tatjana dat. Het leek alsof Tatjana altijd vrij was, werkt zij überhaupt? En waarom was zij er altijd wanneer wij langs kwamen? En wat moet zij met zo een oude man als Pa, mankeert haar iets of zo?' - vroeg hij zich af, terwijl zijn gezicht langzamerhand van kleur veranderde.' 

Hij sperde zijn ogen open, alsof hij een geestverschijning zag. Hij duwde zich uit zijn stoel omhoog, zwaaide onophoudelijk met zijn armen en zei met een nu wat hardere stem:

'En nu is het glas vol, want hij is getrouwd. Getrouwd, he! We waren zelfs niet op zijn bruiloft uitgenodigd. En wat hoorde ik laatst, dat hij zijn eigen vlees en bloed heeft onterfd. Nou dat gaat mijn pet te boven. Hij is knettergek geworden! Ma zou zich omdraaien in haar graf als ze dit wist. Dat kreng weet echt niet van ophouden!' - woedend dat hij ineens werd.

Ik zat rechtop in mijn stoel, met mijn hoofd gebogen en mijn kin richting borst. Ik durfde niet van mijn zitpositie te veranderen. Met al mijn zintuigen hoorde ik hem praten. Ik was een en al oor. Mijn ergo dynamische stoel voelde niet meer fijn, het was meer alsof ik op een skippybal zat en elk moment ervan af zou donderen. 

Het alarm van mijn klant ging af. Zijn vader had alles al geregeld en er viel niets meer aan te doen. Hij zag eruit alsof hij de laatste trein had gemist en de hele nacht op het treinstation moest bivakkeren bij 10 graden vorst. Geen bussen en geen taxi's meer, geen vrienden om hem te hulp te schieten. 

'We kwamen gisteren met zijn drieën bij elkaar en dachten: Dit pikken we niet!'

Vervolgens kwam er een oneindig verhaal over hoe kwaad die niet zijn. 
Ik stond er wonderbaarlijk naar te luisteren.

'Wat gebeurt er met onze erfenis van Ma als later blijkt dat al het geld op is? We willen nu ons erfdeel, no matter what!'  

Een goede opmerking was dat, wel erg jammer dat hij daar een paar maanden te laat mee kwam.  

Ik ging even op het puntje van mijn stoel zitten, naar voren gebogen, met mijn ellebogen op tafel. Ik keek hem aan en zei:

'Nu gelden er andere regels, want ze zijn getrouwd. Alles hangt nu van uw vader af. Slechts in het geval dat hij Tatjana niet met een probleem wil opzadelen naar zijn overlijden, kan hij toch nog besluiten om het kindsdeel dat nu nog niet opeisbaar is, aan jullie uit te keren. Dan is de erfenis van jullie moeder volledig afgewikkeld en mag Bart samen met Tatjana met zijn geld doen wat zijn hartje begeert. En als er na zijn overlijden nog iets van zijn vermogen over is, zal Tatjana, en zolang zij leeft, daarover beschikken. De legitieme porties krijgen jullie pas na haar overlijden. Maar dan moeten jullie daar wel zelf achter aan.' 

'Duidelijk. We zullen dus met hangende pootjes bij Pa terug moeten komen, om onze eigen centjes te vragen. En als Pa de pijp uit gaat, zullen wij aan het kortste eind trekken. Dit is om knettergek van te worden' - mompelde hij als afsluiter. 

.................

Hebt u ook een vader (weduwnaar) of moeder (weduwe) dat van plan is om te hertrouwen? Dan kunt u uw kindsdeel nu al opeisen!

Dan is voor u een gesprek met mij goud waard. 

Wacht niet en regel dat nu, voordat de kas leeg is. 
Mail me naar info@alles-geregeld.nu of bel 06 - 26 582 695.

.................

Krijgt u al mijn waardevolle tips over erfenis slim regelen DIRECT in uw e-mailbox? Geïnteresseerd? U kunt zich hier aanmelden. 


.................

Wilt u mijn blog volgen op Bloglovin? Klik op de link Follow my blog with Bloglovin.