Erfenis is soms een mysterie dat ontrafeld moet worden

#nalatenschap #erfenis #allesgeregeldnu #watlaatikna #boekwatlaatikna


Ze loopt verkrampt rond en weet zich geen raad. Dat de spanning haar letterlijk en figuurlijk naar de keel vliegt is een duidelijk teken dat zij haar grenzen heeft overschreden. Haar hoofd wordt ineens loodzwaar en haar handen beginnen ongecontroleerd te trillen. Ze ziet me kijken en zegt 'Dat komt door die rotziekte, Parkinson'. 

'Nooit is hij ziek geweest, mijn broer. Stond altijd voor me klaar. Een paar jaar terug kwam hij bij mij in de buurt wonen. Hij deed voor mij de boodschappen en kleine klusjes in huis. Ik mis hem elk moment van de dag.' Ze kijk neer op de foto's die op tafel liggen en pinkt een traantje weg.

Met de familie heeft Linda sporadisch contact. 'Het is ook nooit beter geweest. Wat dat betreft is er niets veranderd sinds zijn overlijden', vertelt ze met een vlakke gelaatsuitdrukking. 

Haar ouders zijn ongeveer 15 jaar geleden verongelukt. Haar broer was haar alles. En nu heeft ze niets meer. Ja, een erfenis die haar koppijn bezorgd. En ze merkt dat haar lijf dat niet meer aankan.

'Hij zei ooit dat ik me nergens zorgen moest maken, dat ik zijn enige erfgenaam ben en dat al zijn administratie digitaal te vinden is op de laptop van de zaak. Ik heb al een paar keer geprobeerd in te loggen, zonder succes. Zijn wachtwoord klopt niet, denk ik.' 

Met moeite om haar evenwicht te houden, pakt ze plotseling de stoelleuning en gaat ze langzaam zitten. 

Ze las mijn interview in de Libelle en Vriendin en besloot mij te bellen voor een afspraak, zegt ze. Nu vraagt ze me of ik haar boedelgevolmachtigde wil zijn en de nalatenschap van haar broer wil afwikkelen. En of ze af en toe kan bellen om te praten, als zich eenzaam of verdrietig voelt. 

'We regelen de volmacht bij de notaris en ik beloof dat ik er zal zijn als je me nodig hebt' beloof ik haar terwijl ik naast haar ga zitten.

Verkrampt leunt ze langzaam naar me toe en fluistert ze zacht 'Ik ben zo blij dat ik je heb gevonden.'

Twee weken later.

Het eerste wat ik doe is de werkgever van haar broer Hans bellen. Dit ICT bedrijf weet in no time zijn computer te ontgrendelen en een aantal belangrijke documenten te redden. Ook zijn privé e-mailadres was te traceren. Fantastisch! 

Ingelogd op zijn privé e-mailadres kan ik al zijn e-mails lezen. Best vreemd om tussen een boel privé berichten en profielen op datingsites, ook allerlei berichten over abonnementen, betalingen aan goede doelen, verzekeringen, maar ook zijn crowdfunding investeringen en leningen aan derden te ontdekken. Genoeg informatie om ermee aan de slag te gaan. 

Ik begin Hans ineens ook te kennen: zijn nauwkeurigheid en intelligentie, eenzaamheid door enorme betrokkenheid met zijn zus, zijn dromen om te emigreren die hij niet durfde te realiseren bang om te falen. Een mens die voor anderen klaar stond en zichzelf nogal tekort deed. 

Ik breng alles in kaart door e-mails van twee jaar terug te lezen. Ik maak een plan van aanpak: de belangrijkste zaken eerst. 

Ik zeg alle abonnementen en lidmaatschappen, bijdragen aan goede doelen, zorg-, WA-, reis- en rechtsbijstandsverzekeringen op. Ik vraag voor de vooruitbetaalde bedragen restituties aan bij verschillende organisaties. Ik zeg zelfs een reis naar China af, die blijkt vooruit betaald te zijn en in november gepland stond. Door de akte van overlijden, Verklaring van erfrecht en een kopie van mijn identiteitsbewijs op te sturen, krijg ik restituties en vooruitbetaling reis teruggestort op de Erven van rekening.

Vervolgens vraag ik een kopie van de laatste Aangifte Inkomstenbelasting van de overledene bij de Belastingdienst op, om meer inzicht in box 1 en box 3 te verkrijgen. Aangezien ik met zekerheid wil weten welke rekeningnummers op naam van haar broer stonden en hoeveel vermogen in de nalatenschap valt, neem ik contact met Loket Slapende tegoeden en dien ik een navraagverzoek in. Ik zou binnen een paar maanden worden geïnformeerd welke slapende tegoeden (en bankrekeningen) aanwezig zijn waarop de nabestaanden recht hebben. 

Twee maanden later krijg ik inderdaad een overzicht van alle rekeningnummers van de overledene. Er staat er meer dan 80.000 op! Ik kijk even op de Aangifte Inkomstenbelasting en constateer dat dit bedrag in de buurt komt van het box 3 vermogen dat bij de Belastingdienst bekend is. Alles klopt dus.

Ik kom ineens een aantal e-mails tegen over crowdfunding en een paar interessante projecten waar de overledene in geïnvesteerd heeft. Bijna 50.000 euro! Wat nobel dat hij dit deed, dacht ik, maar niet zo slim dat er niemand is die dat wist. Ook de Belastingdienst niet. Ik realiseer mij dat ik een aantal afspraken moet maken over de terugbetaling van deze leningen en onderzoeken of ik deze leningen in aandelen zou kunnen omzetten, als dat beter is voor de erfgename. 

Na de goedkeuring door de banken (aan wie ik de Verklaring van erfrecht stuur), krijg ik toegang tot de bankrekeningen. Ik kom plotseling een aantal bankoverboekingen tegen naar een rekening van een zekere Edwin K. Ik zoek deze persoon op LinkedIn op en kom erachter dat het om een vriend van Hans gaat met wie hij gelinkt is. Gelukkig stond bij iedere transactie de omschrijving 'lening 1 t.b.v. woning Edwin' 'lening 2 t.b.v. woning Edwin'. Duidelijker kon het niet. Deze lening moet dus terug de nalatenschap in. Nog 30.000 euro waar niemand iets van wist en waar ik als de gevolmachtigde achteraan moet. Waarom kwam Edwin daar zelf niet mee? Hij weet wie Linda is.

Ik ging rekenen: ik heb bijna 160.000 euro getraceerd waar Linda geen weet van had. 

Samen met de eigen woning van Hans - waarvan de hypotheek was afgelost en de WOZ-waarde 425.000 euro is - kwam ik op een erfenis van circa 585.000 euro. Deze man had zijn schaapjes op het droge. 

Als ik Linda vertel dat ze meer dan 220.000 euro aan erfbelasting zal moeten betalen, zegt ze kalm en ontspannen: 'Dat vind ik niet erg. Met dit riant bedrag kan ik allerlei aanpassingen aan mijn woning realiseren en zorg inkopen die ik nodig heb. Alweer zorgt hij voor mij. Dat moet ik ook doen, voor mijn dochter Ellen, die volgende maand 14 wordt. Zullen wij ook mijn testament regelen? En wil je Ellen bijstaan als ik er niet ben en mijn executeur zijn?' 

'Dat doe ik van harte', zeg ik, want Parkinson vraagt niet naar leeftijd. 

................

Ben je zelf bezig met de afwikkeling van een nalatenschap, maak dan gebruik van mijn doe-het-zelf producten: 

- stappenplan om je nalatenschap zonder stress af te wikkelen (t.w.v. 80- euro) 

template om al je financiële en administratieve zaken in kaart te brengen (t.w.v. 20 euro)

template om je nalatenschap (en erfbelasting) te berekenen (t.w.v. 100 euro)

.................

Wil je mijn blog volgen op Bloglovin? Klik op de link Follow my blog with Bloglovin.