Als de liefde wint, zijn er geen verliezers


Waar ik het diepste naar verlang, is de liefde. Want als de liefde wint, zijn er geen verliezers. 

 

Het jaar 2012. Het verlies van mijn partner was zo groot om lang kwaad te blijven en ik wilde de pijn niet eindeloos oprakelen. Een van de beste manieren om met het verlies van mijn geliefde om te gaan was om daar een andere vorm aan te geven, van iets vreselijks iets moois proberen te maken. En dat is wat ik deed.


In de eerste paar maanden na zijn overlijden was ik bang om plotseling - net als Bertus - dood te gaan en zijn kinderen zielsalleen achter te laten. Ik dacht bijna dagelijks een onverklaarbare druk op mijn borst te voelen, in paniek dat mij hetzelfde zou overkomen. Pas na een uitgebreid cardiologisch onderzoek was mijn angst gedoofd. 'Mevrouw, uw aders zijn stralend schoon. Geen reden tot paniek', vertelde de arts mij toen kalm en begripvol. 

 

Ik was bang dat ik de kinderen zou teleurstellen, omdat het makkelijk is je reputatie als stiefmoeder naar de filistijnen te helpen. 'Misschien zullen zij zich later alleen herinneren wat ik verkeerd deed of wat ik beter had moeten doen. Ik ben tenslotte hun moeder niet.' Maar het omkeerde was waar: 'Een stiefmoeder is zoveel meer dan gewoon een vader of moeder. Ze hebben de keuze gemaakt om van je te houden terwijl ze dat niet hoefden', stelden mijn liefdevolle vriendinnen - ook moeders - mij gerust.

 

Ik was bang dat ik Bertus zou teleurstellen. Hij heeft mij immers de kans gegeven om moeder te worden; hij heeft mij zijn grootste trots toevertrouwd. Maar zijn grenzeloos vertrouwen legde een zware last op mijn schouders, want niet iedereen gunde mij hetzelfde. Verder doet het er niet toe dat ik hemel en aarde moest bewegen om dingen voor elkaar te krijgen. 'Het is a hell of a job om als een stiefmoeder zo'n klusje te klaren, laat staan dat er altijd mensen zijn die vinden dat je de bereikte status nooit en te nimmer verdiend hebt', troostten mijn zeer betrokken collega's mij. In de ogen van velen was ik dus altijd een verliezer. 

 

Ik wilde geen verliezer zijn, want dat is niet wie ik ben. Net als Bertus had ik de winnaarsmentaliteit: ik kan het verlies accepteren alleen als ik ervoor zorg dat opgeven geen optie is. Maar hoe doe ik dat?

 

In mijn fantasie voerde ik lange gesprekken met Bertus. In de auto, 's avonds voor het slapen of 's ochtends als ik wakker werd. Soms voerde ik gesprekken met hem in mijn hoofd tijdens het strijken of afwassen. Mijn hoofd stond nooit stil. Ik moest iets doen, anders bleef ik piekeren. 

 

Ineens wist ik wat mij te doen stond.

 

Het is nu bijna een jaar geleden dat ik mijn boek 'Wat laat ik na?' heb uitgebracht. Het algehele proces heeft mij geholpen om afstand van mezelf als verliezer te nemen, het verlies van Bertus een plekje in mijn hart te geven, ons leven samen af te sluiten en niet meer bang te zijn om te verliezen. 

 

Ik besloot om uit het leven halen wat erin zit, en waar we niet altijd van bewust zijn. Naast de genegenheid, warmte en onvoorwaardelijke liefde wilde ik de kinderen iets extra nalaten: iets waar ze praktisch iets mee kunnen, als een van ons drieën ziek wordt of overlijdt. Ik wilde dat ze weten wat uit liefde te regelen is voor elkaar om het leven van jezelf en de ander - ook financieel - gemakkelijker te maken. Want als de liefde wint, zijn wij allemaal winnaars. En er komt meer ruimte voor ontspanning, plezier en betekenis. Minder ruimte voor onrust en zorgen. Dat mijn boek precies op de Valentijnsdag - de meest liefdevolle dag van het jaar - uitkwam, was dus geen toeval. 

 

Ik weet dat Bertus trots op ons is omdat wij besloten hebben om niet kreunend door het leven gaan, maar levenslustig en vastberaden om onze liefde en onze nalatenschap verder door te geven. Aan mensen die ons aan het hart liggen.

 

Heb je mijn boek gelezen over hoe je je kinderen hun zorgeloze toekomst terug kunt geven, en zeker na overlijden van je dierbare partner?

 

Weet je wat jij als kind voor je ouders zou kunnen betekenen, als ze hulpbehoevend zijn?

 

Je krijgt de kans om tot het einde van deze maand 2 boeken 'Wat laat ik na?' te bestellen voor een zeer aantrekkelijke prijs omdat deze maand de maand van Valentijn is. Je betaalt dan 30 euro i.p.v. 40 euro voor 2 (gesigneerde) exemplaren van mijn boek. Bestel door op deze link te klikken.

 

En je krijgt 3 bonussen erbij:

- 10 gouden tips uit het boek

- 14 handige checklists en

- E-book:11 valkuilen die je kunt vermijden bij de afwikkeling van een nalatenschap.

Eind februari is deze actie voorbij en komt waarschijnlijk niet meer terug. 

 

Ik ben ervan overtuigd dat de liefde jou de weg zal wijzen. En dit boek de richting hoe je een veelbelovende toekomst voor je kinderen kunt verwezenlijken. En je kinderen zullen ontdekken welke koers zij moeten varen als jij ze nodig hebt. 

 

Happy Valentine!

…………..

 

Wil je mijn blog volgen op Bloglovin? Klik op de link Follow my blog with Bloglovin.