Het gevaar van samenwonen zonder testament

samenwonen, testament, AllesgeregeldNu
Lees dit verhaal over Loes en wat haar is overkomen...

'
Eigenlijk wilde mijn partner Chris nooit meer trouwen na een mislukt huwelijk met zijn ex, die 7 jaar geleden met de noorderzon was vertrokken. We woonden samen in zijn woning (die hij na scheiding van zijn ex heeft overgenomen) en dat was voor ons al fijn genoeg. 
Zijn zoon Lucas van 11 woonde bij ons. Met zijn eigen moeder had Lucas weinig contact. 

Samen een andere woning kopen hebben Chris en ik steeds weer uitgesteld totdat Lucas naar de middelbare school zou gaan. We hadden wel een samenlevingscontract met een zogenoemd verblijvingsbeding afgesloten. We hadden het fijn samen en dachten oprecht dat alles goed geregeld was.

Na bijna 6 jaar te hebben samengewoond, overleed mijn partner bij een auto-ongeluk. Onze wereld stortte in. 

Voordat Lucas en ik beseften wat ons overkwam, stond Chris zijn ex ineens op de stoep, en moest ik gelijk het huis uit! 
Ik moest ons gezamenlijke nestje voorgoed verlaten en van Lucas afscheid nemen. Wat was dat verschrikkelijk zwaar. Ik begreep er ook helemaal niets van. Hoe kon dit nou gebeuren?

Het bleek dat slechts onze gezamenlijke inboedel en gezamenlijke bankrekeningen die op naam van ons beiden stonden, onder verblijvingsbeding vielen. Alles wat gezamenlijk eigendom was kon bij mij, als langstlevende samenwonende partner, blijven. 

Maar PRIVÉVERMOGEN van mijn partner, zoals zijn woning, geld op zijn eigen spaarrekeningen en een aandelenportefeuille bij de Binckbank waren dus niet voor mij bedoeld. Nou, heel erg jammer van de nieuwe keuken die ik met mijn eigen spaarcentjes heb betaald. 
Voor wat betreft privévermogen was blijkbaar een testament nodig! 

Chris zijn minderjarige zoon was zijn enige erfgenaam geworden en ik was ineens een vrouw die daar ooit heel even heeft gebivakkeerd.

Maar dat was niet alles. Omdat Lucas nog minderjarig was, kreeg de langstlevende ouder (de ex van mijn partner) het ouderlijk gezag over Lucas en zijn vermogen. Concreet betekende dat dat zij in dat huis kwam wonen en inkomsten mocht genieten van de spaartegoeden en aandelenportefeuille van Chris, die na zijn overlijden tot de erfenis van Lucas behoren. 
En ze maakte mooi gebruik van de keuken, die ik ooit heb gekocht! 

Deze vrouw kreeg vervolgens een grote invloed over het kind (ze is immers zijn moeder) en ik mocht Lucas niet meer zien!

De situatie werd zo complex dat ik het niet nog ingewikkelder wilde maken. Ik heb een bank en een eettafel met stoelen meegenomen die Chris en ik ooit samen bij IKEA hebben gekocht en ben vergoed vertrokken. 

Ineens voelde ik me alleen en bedrogen. Boos dat niets geregeld was, dat ik met lege handen achterbleef en verdrietig omdat ik Lucas, van wie ik ontzettend veel ben gaan houden, waarschijnlijk ook voorgoed ben verloren.'


Wat had Chris kunnen doen om te voorkomen dat bij zijn overlijden zijn ex in het leven van Loes kwam?
 Lees het artikel Gescheiden, maar toch nog niet van elkaar af, dat ik al eerder heb gepost.

.................


Woont u samen en hebt u een testament nodig? 
Ik leg alles uit en adviseer op maat zodat u niet in soortgelijke situatie terecht komt. Bel mij op 06 - 26 582 695 of mail mij naar info@alles-geregeld.nu.

Of kent u iemand die mijn hulp kan gebruiken? Deel dit artikel via Facebook, Twitter en Google+, want op deze manier kunnen uw vrienden ook van deze informatie leren.

P.S. Alle namen in dit artikel zijn fictief.

................Krijgt u al mijn waardevolle tips over erfenis slim regelen GRATIS in uw e-mailbox? GeïnteresseerdU kunt zich hier aanmelden.

.................


Wilt u mijn blog volgen op Bloglovin? Klik op de link Follow my blog with Bloglovin.