4 praktische tips om voorbereid te zijn op het allerergste


#erfenis #nalatenschap #overllijden #boekwatlaatikna #corona

Je bent waarschijnlijk nog nooit in een situatie geweest als deze. In een grote onzekerheid omdat een virus zich wereldwijd spreidt en ook jij er een directe of indirecte slachtoffer van kan worden. Je krijgt te maken met serieuze maatregelen van de overheid waardoor je thuis moet blijven, met mensen in je directe omgeving die wellicht ziek zijn. Je maakt je grote zorgen. Je moet niet denken dat jou of je dierbaren het allerergste overkomt. 

 

Deze situatie roept heftige emoties op en het is heel menselijk om bang te zijn of in paniek te schieten. 

  • Wat als mijn bejaarde ouders ziek worden en ik mag ze voorlopig niet zien? Of als ze overlijden?
  • Wat als mijn partner een gevaar loopt om ernstig ziek te worden of overlijden? 
  • Wat ik als ik zelf verschrikkelijk ziek word?
  • Hoelang gaat dit duren en komt het ooit nog goed?

Dit zijn logische vragen en voor de hand liggende zorgen. Je hebt 2 keuzes:

  • Je blijft zwaarmoedig, neemt geen besluiten en doet niets, of
  • Je bent pro-actief, neemt actie en bereid je voor op het allerergste.


Misschien is het vreemd om het hierover nu te hebben, maar ik heb vaker in dit soort situaties gezetten. Misschien is dit de reden waarom ik dan meteen in actie kom. Ik bereid me altijd voor op het ergste, ongeacht wat er uiteindelijk gaat gebeuren. En ik geef de hoop nooit op dat alles ooit weer goed komt. 

Het was maart 1991 toen ik de onrust op de straten van Belgrado zag. Toen zette Milosevic tanks in tegen ons studenten. We werden met traangas uit elkaar gedreven en door de politie in elkaar geslagen. Gelukkig liep ik slechts lichte verwondingen op, terwijl mijn medestudenten ernstige letsel aan hun gezicht, armen en benen kregen. Mijn besluit stond meteen vast: in ga mijn geboortestad Belgrado direct verlaten, voordat de grenzen sluiten. Ik regelde een stageplek in Nederland. Later bleek dit de juiste beslissing: de Joegoslavië oorlog brak in juni uit, waarna er geen kans meer was om Servië te ontvluchten. 

In het jaar 1999 besloot ik om tijdelijk naar Belgrado terug te keren - dat toen drie maanden lang door NAVO werd gebombardeerd tijdens de Kosovo oorlog - om mijn ouders moreel en financieel bij te staan in deze zeer moeilijke periode. Ik moest met de auto door de Kroatische mijnenvelden, een levensgevaarlijk overblijfsel van de oorlogen van de jaren negentig. Ja, dat was risicovol maar ik was erop voorbereid. Als ik dat niet had gedaan, is de vraag of mijn ouders deze hongertijd - ook vanwege het EU-boycot van Servië - hadden overleefd.  

 

In het jaar 2000 was het EU-boycot nog steeds van kracht en het was nog steeds niet mogelijk om met de nationale Joegoslavische luchtmaatschappij JAT naar Servië te vliegen. Op 1 april van dat jaar was mijn lieve vader overleden. Hem de laatste eer bewijzen, is werkelijk mijn enige drijfveer geweest: ik besloot naar Hongarije te vliegen en met een illegaal busje (en veel geld op zak) de grens tussen Hongarije en Servië over te stekken. Om zijn begrafenis te kunnen bijwonnen. 
Ik herinner me het als de dag van gisteren: ik werd vergezeld door een man met een geweer, en samen met nog een aantal anderen die - net zo als ik - een legitieme reden hadden om op zo'n risicovolle manier Servië binnen te komen. Geen eervol afscheid van mijn vader nemen, had ik mezelf nooit vergeven. Daarom heb ik geen spijt van deze sprong in het diepe, want mijn vader was mijn held.

 

En nu het coronavirus. Ik mag Servië niet in, anders loop ik het risico op een hoge boete of - als ik me niet aan voorschriften houd - zelfs op 3 jaar cel. Niemand boven de 65 mag in Servië de deur uit en iedereen die uit het buitenland komt, moet in een verplichte quarantaine of in een volledige isolatie thuis. Mijn aanwezigheid daar zou dus voor geen meter helpen. 
Toch zit ik niet stil. Omdat ik de enige gevolmachtigde ben van mijn bejaarde moeder van 85, mag niemand anders haar pensioen ophalen. Zonder pensioen, geen boodschappen. Aangezien er geen andere familieleden in de buurt zijn, heb ik mijn buurmeisje in Belgrado bereid gevonden om mijn moeder te ondersteunen. Via het bankverkeer kan ik de benodigde financiële middelen haar kant op sturen. Een pak van mijn hart. En als er iets ernstigs gebeurt, sluit ik alweer een risicovolle reis niet uit. 

Ja, dit is mijn verhaal. Maar hoe zit het met jou? 

Is dit niet het moment om te reflecteren? Er is (binnenkort) geen vangnet, geen zekerheid. Veel instanties werken op halve kracht, vaak vanuit huis, de overheden zijn niet zo makkelijk bereikbaar. Dat creëert momenten van angst en paniek. We moeten veel zelf doen. Ook als een van je dierbaren plotseling wegvalt. 

 

Het is belangrijk om helder te blijven. Je stressvolle gedachten kun jij nu van je afzetten door samen met je partner te gaan zitten en kijken wat je kunt doen om stress en paniek te vermijden als het ergste gebeurt. Je kunt met je ouders bellen en een aantal zaken samen regelen. Uiteraard hoop ik dat het ergste niet gaat gebeuren, maar daarop voorbereid zijn kan alles wat draaglijker maken. 

Daarom wil ik je in deze e-mail een aantal tips geven, die je kunnen helpen om de rust te bewaren.

1. Open een gezamenlijke en/of rekening met je ouder, om bankzaken makkelijk te regelen als je vader of moeder iets overkomt. 

Je kunt bij verschillende banken een gezamenlijke en/of rekening rekening openen, maar dan moet jullie beiden al een bestaande klant van de bank zijn. Is dat niet het geval en heb je echt met spoed een bankrekening nodig, bel dan naar de klantenservice van de bank. Zodra er een gezamenlijke en/of rekening is geopend, vraag dan je ouder om een bedrag daarop te storten.

Als je ouder ziek wordt, kun jij als mederekeninghouder allerlei financieel verplichtingen voldoen. Bij een overlijden mag jij als mederekeninghouder - zonder meteen je nalatenschap zuiver te aanvaarden - de kosten van bijvoorbeeld begrafenis of crematie betalen, omdat deze rekening niet wordt geblokkeerd. 

2. Open een gezamenlijke en/of rekening met je partner, om bankzaken makkelijk te regelen. 


Zodra je een gezamenlijke en/of rekening hebt geopend, stort een bedrag daarop. Als één van jullie ziek wordt, kan de mederekeninghouder financieel verplichtingen voldoen. Bij overlijden, wordt deze rekening niet geblokkeerd. 

3. Breng al je privé- (en bedrijfs)gegevens in kaart, zodat bijvoorbeeld je kinderen of je partner meteen kunnen handelen, als jou iets overkomt.

Daar kun je mijn 
template 1 (27 pagina's in pdf formulier) voor gebruiken. Je brengt o.a. het volgende in kaart: 
- wie zijn je gevolmachtigden bij het leven en heb je wilsverklaringen
- je huwelijkse- en partnerschapsvoorwaarden, als je die hebt
- wie zijn je erfgenamen en legatarissen
- wie is je executeur bij overlijden
- wat zijn je bezittingen en schulden in binnen- en buitenland
- heb je leningen aan anderen of vorderingen op anderen
- welke ondernemingen heb je
- wie is je werkgever of uitkeringsinstantie
- welke verzekeringen heb je (denk aan uitvaartverzekering of levensverzekering) 
- wie zijn de begunstigden (bij levensverzekering)
- welke vaste kosten, abonnementen en/of lidmaatschappen heb je 
- wat zijn je inloggegevens, ook van social media, etc.. 
Deze template kun je hier bestellen. 

4. Als een dierbare van je overlijdt, vraag een draaiboek aan voor de afwikkeling van zijn of haar nalatenschap.

Als je dierbare overlijdt, zal waarschijnlijk erg moeilijk zijn om direct achter de juiste informatie te komen. En zeker omdat veel instanties thuiswerken of niet zo makkelijk bereikbaar zijn. 

Dan kan dit gedetailleerd
 draaiboek (van 24 pagina's) je helpen ontdekken wat je direct zelf kunt doen en wat je moet uitbesteden. Op deze manier ben je ervan bewust welke verantwoordelijkheden je zelf krijgt na een overlijden, en zal de uitvoering van verschillende taken je minder spanning, stress en geld kosten. Dit draaiboek kun je hier bestellen.

.................

Ik hoop oprecht dat je iets hebt aan deze 4 tips.
Reageer op wat er om je heen gebeurt, kom ik actie. 
Open een en/of rekening met je ouder en je partner, maak gebruik van mij
template 1 en - slechts indien nodig - van het draaiboek voor de afwikkeling van een nalatenschapom het gemakkelijker voor jezelf te maken.

 

En als je vindt dat je sowieso je familiezaken in kaart moet brengen en een draaiboek voor de afwikkeling van je nalatenschap klaar moet leggen voor no matter what, dan is er toch nog iets positiefs wat deze ellende je heeft gebracht: je hebt je zaken op orde!

 

Op het leven!


.................

Wil je mijn boek
 'WAT LAAT IK NA?' - een ode aan liefde en saamhorigheid - bestellen klik dan hierJe krijgt te weten wat je voor je dierbaren - je ouders en je partner - moet regelen voordat het te laat is. 

 

Wil je eerst even kijken of mijn boek iets voor je is? 

Dan kun je 3 bonussen direct downloaden door op deze link te klikken

Heb je een vraag of dringend hulp nodig? 
Stuur mij een e-mail via 
info@alles-geregeld.nu of bel via 06 - 26 582 695.

 

.................


Wil je mijn blog volgen op Bloglovin? Klik op de link Follow my blog with Bloglovin.