Geschenk op de valreep

#schenking, #jubelton, #boekwatlaatikna

Paola belt me op en vraagt of ik naar het ziekenhuis kan komen. Haar vader is opgenomen en wil een onderhandse schenkingsakte opstellen. Hij wil haar een ton schenken zodat ze haar hypotheek kan aflossen. Ik beloof direct een schenkingsakte op te maken en meteen daarna naar het ziekenhuis te komen, zodat hij de akte kan ondertekenen. 

Ik pak mijn spullen, spring op de fiets en was binnen vijf minuten in het ziekenhuis. In zijn kamer tref ik een man met zijn dochter aan zijn zijde. Hij is bleek, ligt aan een infuus, maar is helemaal helder van geest. Hij vertelt mij dat hij alleen nog Paola heeft en voelt dat het einde nabij is. Hij vraagt ogenblikkelijk waar hij zijn handtekening moet zetten. Hij maakt onmiddellijk geld over op de rekening van zijn dochter. 

De volgende dag belt Paola mij op. Haar vader is overleden. Hartstilstand in zijn slaap.


...............

We hebben in Nederland een 180-dagenregeling. Wellicht zegt je dit niets, maar deze regeling bepaalt dat als je schenker overlijdt binnen 180-dagen na de schenking, deze schenking bij je erfenis wordt opgeteld. Over dit bedrag wordt dan zowel schenk- als erfbelasting betaald, waarbij de reeds betaalde schenkbelasting met de erfbelasting wordt verrekend. 

Er is wel een uitzondering op de regel: deze 180-dagenregeling is niet van toepassing bij een schenking voor de eigen woning, de zogenaamde jubelton. 

Dit betekent dat als er in de aangifte schenkbelasting een beroep is gedaan op de vrijstelling voor de eigen woning, deze schenking dus geen deel uitmaakt van de erfenis als de schenker kort erna komt te overlijden. De voorwaarde is wel dat de schenking moet zijn overgemaakt voor het overlijden. Want pas als het geld daadwerkelijk is betaald, komt de schenking tot stand. 

Paola was net op tijd. 

.................

Wil je je vermogen veilig stellen, zodat je erfgenamen niet meer betalen dan strikt noodzakelijk? Bel mij via 06 - 26 582 695 of mail mij naar info@alles-geregeld.nu. We kijken gezamenlijk naar je privésituatie en wat voor jou de beste oplossing is.

.................


Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom mijn boek en als eerste weten wanneer het in de winkels ligt? Gaan naar mijn website pagina en meld je aan.

Want... Meteen na de publicatie van mijn boek krijgen de eerste 100 mensen die zich nu al aanmelden mijn boek gesigneerd opgestuurd. Wees er snel bij. Meld je nu aan!

.................

In de afgelopen week heb ik gesprekken gevoerd met twee uitgevers. Wat vond ik dat spannend. Kijk naar deze video op YouTube en hoe ik me daarop heb voorbereid of klik op de foto hieronder:
Kijk naar deze video op YouTube en kom erachter hoe mijn gesprekken zijn verlopen of klik op de foto hieronder:.................

Wil je mijn blog volgen op Bloglovin? Klik op de link Follow my blog with Bloglovin.